Vamos Arianara Διαφήμιση 2η (2nd Spot) HD

VamosArianara Channel

Watch live streaming video from vamosarianarachannel at livestream.com

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Η Ιστορία που ξεκίνησε ο Γκάλης ...



Το 1975 έγινε δεκτός στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με περγαμηνές στο άθλημα του μπάσκετ και ξεχώρισε αμέσως για το ταλέντο του। Στον τελευταίο χρόνο της φοίτησής του αναδείχθηκε μάλιστα πρώτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA έχοντας 27,5 πόντους κατά μέσο όρο και αφήνοντας πίσω του τον μεγάλο Λάρι Μπερντ।





Επιλέχθηκε στα ντραφτ από τους Μπόστον Σέλτικς, αλλά ένας τραυματισμός του τον κράτησε μακριά από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και κάπως έτσι κατηφόρισε αναζητώντας την τύχη του στην Ελλάδα με τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να τον «μαρκάρουν» στενά, αλλά ο ίδιος επέλεξε να αγωνιστεί φορώντας την φανέλα με τον θεό του πολέμου στο στήθος.



Στα 13 χρόνια που αγωνίστηκε συνολικά στον ΑΡΗ, αναδείχτηκε σε σύμβολο, όχι τόσο για την ίδια την ομάδα όσο και για την έννοια του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα. Ο Γκάλης οδήγησε τον ΑΡΗ στην κατάκτηση οκτώ πρωταθλημάτων και έξι Κυπέλλων, αλλά το μεγάλο του όνειρο, η κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τίτλου, δεν πραγματοποιήθηκε, αν και η ομάδα αγωνίσθηκε τρεις φορές σε τελικούς φάιναλ-φορ.



Ως ηγέτης της Εθνικής όμως αποζημιώθηκε με το παραπάνω στον ανεπανάληπτο θρίαμβο του 1987 με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας και δύο χρόνια αργότερα, όταν η Εθνική με ηγέτη και πάλι τον ίδιο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου.



Ο Σεργκέι Μπέλοφ είχε δηλώσει για τον Γκάλη, :«Τον θαυμάζω. Όταν παίζει ένας με έναν είναι ανίκητος. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ένας παίκτης θα μπορούσε να τα βάλει με όλη τη Σοβιετική Ένωση», ενώ ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι τον χαρακτήρισε ως τον παίκτη του 21ου αιώνα.



O Ντράζεν Πέτροβιτς ήθελε να ήταν συμπαίκτης του Νίκου Γκάλη, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που φανταζόταν πως του έδινε ασίστ και στη συνέχεια ο Γκάλης σκόραρε. Από την άλλη πλευρά ο Άζα Πέτροβιτς φέρεται να είχε δηλώσει: «Ο Ντράζεν είναι αδελφός μου, αλλά ψηφίζω αναμφίβολα τον Γκάλη».


Μνείες για την μπασκετική ποιότητα του «Θεού» έγιναν και από τον Μπομπ Μακ Αντού του ΝΒΑ που ισχυρίζονταν πως, «Ο Γκάλης κάνει πράγματα, που ούτε οι παίκτες των Σέλτικς και των Λέικερς μπορούν να κάνουν» ενώ ο κορυφαίος των κορυφαίων, Μάικλ Τζόρνταν, έστρεψε με θαυμασμό το βλέμμα του στην Ευρώπη με αφορμή τον Νίκο Γκάλη , λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν περίμενα να βρω ένα τόσο σπουδαίο παίκτη στην Ευρώπη».


Κορυφαίος σούτινγκ-γκαρντ στην γηραιά Ήπειρο, δεινός σκόρερ, πλέι-μέικερ, πασέρ, σόουμαν στο παρκέ. Τυχεροί όσοι απήλαυσαν έναν παίκτη του βεληνεκούς του. Περήφανοι όσοι δεν τον πρόλαβαν live στα παρκέ, για την προσφορά του. Έβαλε το άθλημα σε διαφορετικά καλούπια. Έδωσε όραμα και κίνητρο σε πολλούς για να… του μοιάσουν;


Η αλήθεια είναι μία και ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο। Ο Νίκος Γκάλης ήταν αναμφίβολα ο εφιάλτης κάθε αντιπάλου, τόσο που ο Ολλανδός προπονητής, Ρούουντ Χαρεβάιν σχολίαζε για τον Έλληνα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του σε Ελλάδα και Ευρώπη, «Βρήκα τρόπο για να σταματήσω τον Γκάλη. Θα τον κλειδώσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κι έτσι δεν θα μπορεί να έρθει στο γήπεδο»॥"Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Banner μας!